Duikgeneeskunde

Duikgeneeskunde omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen eigen aan de duiksport.

Duiken is een razend populaire sport. Risico’s zijn er wel, want de wetten van de fysica moeten gerespecteerd worden, aangezien we in het water onder een grote druk vertoeven. Vaste weefsels, zoals spieren, kunnen die grote druk weerstaan. Dat is niet het geval voor holtes die met lucht gevuld zijn, zoals de longen, het middenoor en de sinussen.

Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking kunnen optreden. De meest voorkomende ongevallen treden evenwel op ter hoogte van het midden- en binnenoor. Infecties ter hoogte van de gehoorgang door plankton in het water, namelijk otitis externa, zijn ook niet te onderschatten.

In AZ Sint-Lucas heeft Dr. Van der Eecken een decennialange ervaring opgebouwd in de duikgeneeskunde. Hij is zelf een gepassioneerd duikinstructeur en fotograaf. Duikers uit de ganse Benelux komen bij hem op raadpleging. Dit kan zowel voor geschiktheidsevaluatie als voor medisch advies en therapie. Quasi alle duikpathologie in de NKO-regio wordt naar hem doorverwezen. Er is een nauwe samenwerking met de diensten hart- en vaatziekten en longziekten in AZ Sint-Lucas en met de hyperbare centra van het UZA en het Militair Ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-april-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by