Ziekenhuisapotheek

09 224 62 21
Straat 70
09 224 62 23 (magistrale bereidingen)
apotheekalgemeen@azstlucas.be
Van 8u tot 17u30 op weekdagen.
Van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u op zaterdag.
Apotheek website

Op deze pagina

Je kunt in onze ziekenhuisapotheek enkel medicatie (en materiaal) afhalen die uitsluitend via de ziekenhuisapotheek te verkrijgen is.

De ziekenhuisapotheek is een team van 42 medewerkers, waaronder 17 ziekenhuisapothekers. De apotheek zorgt voor de aankoop, bewaring en aflevering van geneesmiddelen, implantaten en medische hulpmiddelen. We verzorgen ook bereidingen op maat van de patiënt (bv. chemotherapie) en geven advies aan patiënten, artsen en verpleegkundigen over de juiste medicatie, het gebruik ervan en mogelijke interacties. Betrouwbare, continue en kwaliteitsvolle farmaceutische zorg staat centraal.

OPAT

Bij sommige infecties is langdurige intraveneuze behandeling nodig om de bacterie te bestrijden. Met OPAT (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy) kun je die behandeling na opstart in het ziekenhuis thuis veilig verder zetten. Zo kunnen patiënten sneller hun dagelijkse activiteiten weer opnemen, in hun vertrouwde omgeving.

Meer over OPAT

ROTS

ROTS staat voor Raadpleging voor patiënten op Orale antitumorale Therapie Sint-Lucas. We begeleiden patiënten die een orale antitumorale behandeling volgen met als doel om de effectiviteit, de patiëntveiligheid en de kwaliteit van leven te bevorderen. De ziekenhuisapothekers werken nauw samen met de behandelende artsen en andere medewerkers van het multidisciplinair oncologisch zorgprogramma.

Meer over ROTS

Home TPN

Patiënten die onvoldoende gevoed kunnen worden via de mond, krijgen kunstmatige voeding. Vaak via een sonde, maar soms ook via de bloedbaan (TPN – totale parenterale nutritie). Dat kan na ontslag uit het ziekenhuis thuis verder gezet worden. AZ Sint-Lucas werkt daarvoor samen met Remedus, een gespecialiseerde firma voor thuiszorg. Zij zorgen voor de levering van de materialen. De voeding zelf, haal je op in de ziekenhuisapotheek.

09 224 62 25

Thuismedicatie

Bij een opname in het ziekenhuis vragen we naar de medicatie die je thuis inneemt. Het benoemen van de thuismedicatie is niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld wanneer je onverwacht op de spoed terechtkomt of als je veel geneesmiddelen inneemt. We geven je een aantal tips om je thuismedicatie goed bij te houden.

Nieuws

Meer nieuws

Amgen Award publieksprijs voor ziekenhuisapotheek

Onze ziekenhuisapotheek viel in de prijzen op de uitreiking van de Amgen Awards met een project over antibiotica.

Lees meer

Anticoagulant stewardship identificeert risicofactoren voor de patiëntveiligheid

Het voorschrijven van anticoagulantia (antistollingsmiddelen of ‘bloedverdunners’) gebeurt met de grootste rationaliteit en voorzorgen, maar risico’s zijn niet uitgesloten. Onze anticoagulant stewardship (ACS) werkgroep deed hierrond onderzoek bij de artsen en ASO’s en vatte de resultaten samen in een poster.

Lees meer
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-februari-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by