De aorta is de grote lichaamsslagader. Deze vertrekt vanuit het hart, loopt in de borstkas en in de buik, en splitst in het bekken in twee, naar de beide benen. Er bestaan verschillende aandoeningen van de aorta, zoals verwijdingen (aneurysma), vernauwingen (stenose), aders die toeslibben (door aderverkalking of atheromatose), ontstekingen of zelfs scheuren (dissectie).
Vaak verlopen afwijkingen van een aorta zonder klachten. Bij een scheur van de aorta kan er pijn optreden, een vernauwde aorta kan hoge bloeddruk of pijnklachten in de armen of benen veroorzaken, wanneer de bloedvoorziening in het gedrang komt.
De oorzaken van aortaproblemen zijn heel divers. Er bestaan aangeboren afwijkingen aan het bindweefsel, waardoor de aorta over de jaren heen langzaam kan uitzetten, tot er zelfs een risico op scheur bestaat.
Hiernaast kan er aangeboren een “knik” of vernauwing in de aorta aanwezig zijn, een zogenaamde coarctatio aortae.
Zoals in elk bloedvat kan er ook in de aorta aderverkalking optreden. Bij uitgebreide aderverkalking kan verstopping optreden, wat pijnklachten kan geven in de ledematen, omdat de bloedvoorziening in het gedrang komt. Ook kunnen cholesterolplaten of plaques de vaatwand beschadigen en een zweer veroorzaken, waarbij er een scheurtje of perforatie van de aorta wand kan optreden.
Belangrijk is om bij aorta aandoeningen altijd het familiaal plaatje in beeld te brengen, zeker wanneer er sprake is van bindweefselaandoeningen en uitzettingen van de slagader. Dit kan namelijk genetisch bepaald zijn en het is belangrijk om ook de eerstegraads familieleden te screenen.
De aorta kan op verschillende manieren in beeld gebracht worden.
De eerste stap is met echografie. Dit is een eenvoudige, goedkope en pijnloze methode om een eerste indruk te krijgen van de vorm en eigenschappen van het bloedvat. De hartspecialist kan het eerste deel van de aorta bekijken in de borstkas. De radioloog of de vaatchirurg bekijkt het deel onder het middenrif met echografie.
Voor verder, meer doorgedreven nazicht is vaak een CT-scan of MRI-scan van de aorta nodig.
Vaak dienen problemen aan de aorta gewoon opgevolgd te worden. Een lichte verbreding bijvoorbeeld houdt geen echt gevaar in en wordt op gezette tijdstippen met beeldvorming opgevolgd.
Uiteraard dient, bij aanwezigheid van vaatwandverkalking of atheromatose, bekeken te worden welke oorzakelijke risicofactoren strikt onder controle gebracht kunnen worden: roken, cholesterol, bloeddruk, suiker, lichaamsgewicht.
Wanneer een probleem ernstig is, moet de patient vaak verwezen worden voor operatie. Bijvoorbeeld bij een sterk verbrede aorta met risico op scheur, of een reeds aanwezige scheur. Ook wanneer slagaders dermate toegeslibd zijn dat er klachten ontstaan, zal een operatie de juiste behandeling zijn.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen