Cervicaal spinaal kanaal stenose

Afdeling: Neurochirurgie

Als gevolg van een slijtagefenomeen/verouderingsproces kan er een vernauwing optreden van het kanaal ter hoogte de nek. Deze vernauwing is het gevolg van verdikking van de weefsels die de wand van het kanaal vormen : extra botaanmaak ter hoogte van de wervels of de kleine gewrichtjes ter hoogte van de nek, uitstulpingen van de tussenwervelschijven (discus hernia) of verdikking van het gele bindweefsel tussen de wervelbogen.

Door de vernauwing van het kanaal treedt er een drukfenomeen op ter hoogte van de zenuwwortels of het ruggenmerg in de nek. Dit kan aanleiding geven tot pijn in de arm, tintelingen/voosheid in de arm en soms krachtverlies in de arm. Druk op het ruggenmerg geeft aanleiding tot gevoelsverlies en krachtverlies in de onderste ledematen en een onzekerheid bij het stappen.

Gezien deze vernauwing van het kanaal een slijtage fenomeen is, verwachten we geen spontane verbetering van de radiologische bevindingen. De symptomen kunnen stabiel blijven maar we verwachten eerder een toename.

Vaak wordt voor een chirurgische behandeling gekozen. Bij belangrijke druk tegen het ruggenmerg zal (zelfs zonder zeer belangrijke symptomen) een operatie noodzakelijk zijn en zijn infiltraties tegenaan gewezen.

Het doel van de operatie is om de druk tegen het zenuwstelsel weg te nemen. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen, de symptomen en de leeftijd wordt door de chirurg de operatieve techniek bepaald (zie Anterieure cervicale chirurgie en Laminectomie).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14-december-2020.

Neurochirurgie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by