Huidkanker

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

Huidkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker. Elk jaar zijn er meer gevallen van huidkanker dan van borst-, prostaat-, darm- en longkanker samen. Non-melanoma huidkanker (zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) komen vaker voor en zijn meestal minder gevaarlijk dan het melanoom.

Soorten huidtumoren

Basaalcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker groeit zeer langzaam en de kans op uitzaaiingen is klein. Het is de meest voorkomende en minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Toch is het belangrijk om het goed te behandelen, zodat het niet doorgroeit in de diepte, waar het de weefsels onder de huid kan aantasten.

Het basaalcelcarcinoom kan overal ontstaan, maar komt vooral voor op plekken die veel blootgesteld worden aan de zon zoals het hoofd en de hals, maar ook de romp.
Het is meestal een langzaam groeiend knobbeltje. Vaak voorzien van een nattend korstje dat langzaam verandert in een zweertje met een parelachtige glans.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als deze vorm van huidkanker niet op tijd wordt behandeld ontstaan er uitzaaiingen in de lymfeklieren. Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op plaatsen van het lichaam die veel en langdurig in de zon komen, zoals het hoofd, de hals, de oren, de lippen en de rug van de handen. Het ziet er meestal uit als een huidkleurig, rood of lichtbruin vlekje dat ruw aanvoelt.

Melanoom

Het melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de opperhuid. De tumor doet zich voor als een pigmentvlek die vergroot, verdikt of van kleur verandert. Een melanoom kan ontstaan uit een bestaande moedervlek of uit vooraf normale uitziende huid.

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Het is vaak te genezen als de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt. Sommige melanomen groeien echter snel en kunnen zich bovendien vrij vroeg uitzaaien. Meestal gebeurt dat eerst naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Soms zaait het kwaadaardige gezwel via het bloed uit naar andere organen, zoals de hersenen, de longen, de lever en het bot. Ook kunnen er uitzaaiingen elders in de huid ontstaan.

Symptomen

Op je huid kunnen verschillende vlekjes voorkomen. De meeste zijn onschuldig en daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Als je twijfelt of onderstaande veranderingen opmerkt, maak je best een afspraak met je huisarts of met de dermatoloog.

  • Het vlekje is onregelmatig van vorm of grootte.
  • De randen van het vlekje zijn onregelmatig of grillig.
  • Het vlekje heeft meerdere kleuren door elkaar (licht- of donkerbruin, rood, blauwachtig, zwart ...)
  • Het heeft een diameter van meer dan 5-6 millimeter.
  • Het vlekje verandert van vorm, uitzicht, kleur, dikte of het begint te jeuken of bloeden.

Onderzoeken

Behandeling

De behandeling bij huidkanker is afhankelijk van de vorm van huidkanker, de grootte, de ingroei en de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-maart-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by