Op deze pagina

Snurken is het geluid dat we tijdens de slaap maken als er een vernauwing van de luchtpijp is. Die vernauwing kan verschillende oorzaken hebben.

Snurken komt heel vaak voor en kan erg storend zijn voor de bedpartner. Meer dan de helft van de volwassenen snurkt af en toe, een kwart regelmatig. Mannen snurken vaker dan vrouwen en met het ouder worden, neemt het snurken toe. Snurken ontstaat doordat er tijdens de slaap een verslapping en trilling in de weefselstructuur van de keelwand ontstaat. Dat kan op meerdere niveaus tussen de neusingang en de stembanden.

De spierverslapping kan ook leiden tot een volledig dichtvallen van de keelwanden. We spreken dan over apneu of ademhalingsonderbreking.

Wanneer?

Factoren die snurken bevorderen zijn:

  • Slaappositie: in rugligging zakken het zacht gehemelte, de huig en de tong naar achter.
  • Overgewicht
  • Een nauwe structuur van de keel op zich, te nauwe neus door poliepen, verdikt neusslijmvlies.
  • Roken
  • Alcohol
  • Spierverslappende medicatie
  • Leeftijd: met ouder worden verslappen de spieren. Ook na de menopauze komt snurken vaker voor.

Diagnose

Als je last hebt van snurken, moeten we een onderliggend slaapapneusyndroom uitsluiten voor we een behandeling voor snurken starten. Dat doen we via een nachtscreening van de slaap in het ziekenhuis (slaaponderzoek of polysomnografie).

Behandeling

De behandeling wordt voor een groot deel bepaald door het resultaat van de slaapscreening. De meest ernstige gevallen worden behandeld worden met CPAP (slapen met behulp van een mondmasker, verbonden met slang aan een luchtdrukpomp). Bij minder ernstige gevallen of bij patiënten bij wie CPAP niet kan, zoeken met ons multidisciplinair team naar een alternatief.

Dit alternatief kan bestaan uit een mondbeugel of een ingreep. Om dit beter te beoordelen, voeren we vooraf een slaapendoscopie (Drug Induced Sleep Endoscopy of DISE) uit.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 29-januari-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by