Dagziekenhuis oncologie

09 224 51 78
straat 78
- maandag t.e.m. donderdag van 7u45 tot 19u
- vrijdag van 7u45 tot 18u
Dagziekenhuis oncologie
Caroline De Naeyer dagkliniek oncologie

Caroline De Naeyer

Dienstverantwoordelijke caroline.denaeyer@azstlucas.be
09 224 51 78 Straat 78

In het dagziekenhuis oncologie-hematologie kun je terecht voor

Op het dagziekenhuis werkt een team van artsen, artsen-specialisten in opleiding (ASO), verpleegkundigen, logistiek-administratief medewerkers, het oncologisch begeleidingsteam, studieverpleegkundigen, diëtisten, sociaal medewerkers en apothekers.

Wat breng je mee?


Administratie

Bij elk bezoek breng je volgende zaken mee:

  • identiteitskaart
  • bloedgroepkaart (als je dit hebt)
  • telefoonnummer van eigen contactpersoon en de persoon die instaat voor je vervoer
  • communicatiemap met accurate medicatielijst en symptoomdagboek
  • eventuele verzekeringspapieren.

Medicatie

Breng bij elk bezoek een overzicht mee van alle medicatie die je inneemt én de medicatie die je nodig hebt die dag. Vermeld telkens als er wijzigingen zijn.

Persoonlijke zaken

  • Draag comfortabele kledij waarbij je vlot de armen of het bovenlichaam kunt vrijmaken, nachtkledij is niet nodig.
  • Wees voorzichtig met waardevolle spullen en laat deze niet onbeheerd achter als je de kamer verlaat.
  • Afhankelijk van je behandeling, kan je verblijf in het ziekenhuis langer duren. Om de tijd aangenaam door te brengen, kun je boeken, kruiswoordraadsels, een laptop … meebrengen. Er is gratis wifi.
  • Er is ook een tablet ter beschikking die je kunt gebruiken gedurende je verblijf. Vraag meer info bij de verpleegkundigen.

Praktisch

Moet ik nuchter zijn?

Je mag vooraf eten en drinken, tenzij dit door de arts of verpleegkundige expliciet anders gemeld wordt.

Wagen

Bij een eerste behandeling is het aan te raden niet zelf met de wagen te rijden. Je bespreekt dit best vooraf met je arts.

Verloop van de dag

Je schrijft je in op straat 60. Meld je aan via de kiosk en kies de optie ‘opname’. Op het tv-scherm in de wachtzaal verschijnt je nummer en de balie waar je je mag aanmelden. Na inschrijving ga je naar straat 78 (dagziekenhuis oncologie-hematologie) waar je een kamer krijgt toegewezen. We doen ons uiterste best om aan je kamerwens te voldoen maar medische redenen krijgen voorrang op een persoonlijke kamerwens.

Voor veel behandelingen hebben we je lengte en gewicht nodig voor de juiste dosisberekening. Daarom word je bij elk bezoek gewogen. Wij vragen om je jas uit te doen, schoenen mag je aanhouden. Bij een eerste bezoek word je ook gemeten.

Bij elk bezoek zal de verpleegkundige je bevragen over het verloop van de vorige therapie: geef zeker door welke klachten je ondervond. De verpleegkundige zal je bloeddruk en temperatuur meten, en indien nodig een bloedstaal afnemen via arm of poortkatheter.

Consultatie bij de arts

Bij elke behandeling krijg je de arts te zien. De arts zal nagaan of je de vorige behandeling goed hebt doorstaan, of er bijwerkingen zijn die een dosisaanpassing of uitstel nodig maken en bekijkt je laboresultaten. Mogelijk is het niet telkens je behandelend arts die je op het dagziekenhuis spreekt, maar word je hier opgevolgd door een collega-arts.

Na de consultatie en controle van het lab geeft de arts het order aan de apotheker om je behandeling te bereiden. De bereiding kan enige tijd in beslag nemen. Tijdens het toedienen van chemotherapie en andere behandelingen mag je de afdeling niet verlaten. Waarschuw de verpleegkundige bij de minste pijn of zwelling ter hoogte van de insteekplaats of bij lekkage van het infuus.

In het dagziekenhuis oncologie-hematologie zal de verpleegkundige zowel bij opname, als tijdens de behandeling en vòòr je ontslag naar huis steeds peilen naar de ernst van je pijn en je pijnbeleving. Ook wanneer de verpleegkundige niet op de kamer is en je ervaart pijn, kun je dit steeds melden.

Bij sommige behandelingen kan de voorbereidingstijd ingekort worden door de bloedafname bij je huisarts of in het oncologisch dagziekenhuis de dag voordien te laten uitvoeren. De verpleegkundige of de arts zal de mogelijkheden met jou bespreken.

Eten en drinken

In het dagziekenhuis staat een buffetkoelkast met broodjes, beleg, yoghurt, pudding, een gebakje van de dag en verschillende dranken. Vraag gerust hulp aan medewerker van de balie of de verpleegkundige die je op de kamer ziet als je moeilijk zelf eten kunt halen. Bezoekers of begeleiding kunnen terecht in de bistro en de broodjeszaak op het gelijkvloers van het ziekenhuis (zie Voorzieningen voor meer info).

Bij ontslag

Volgende zaken krijg je mee wanneer je het ziekenhuis verlaat:

  • Een volgende afspraak, met eventueel afspraken voor onderzoeken.
  • Medicatie die je (eventueel) thuis moet innemen en/of een voorschrift.
  • (Eventueel) voorschrift voor verpleegkundige hulp via de thuiszorg.

Begeleidende diensten

Naast medische behandeling hebben we ook begeleidende diensten ter beschikking:

  • begeleidingsverpleegkundige voor ondersteuning doorheen het volledige behandelproces
  • oncodiëtiste: tijdens je behandeling kun je een beroep doen op een voedingsdeskundige. Zij zal je geen dieet opleggen, maar advies voorstellen op maat aangepast aan je aandoening en behandeling
  • sociale dienst: informatie rond vervoer, loopbaanonderbreking, attesten, thuishulp …
  • oncopsycholoog

Op de afdeling kun je een informatiebrochure vragen over patiëntenrechten, meer info daarover vind je ook hier. Bij problemen of klachten kun je een beroep doen op de ombudsdienst.

Parking

Als patiënt van het dagziekenhuis oncologie kun je parkeren in de parkeertoren van AZ Sint-Lucas. Je kunt deze parking binnenrijden via de Blaisantvest. Via GPS geef je best ‘Terhagen’ in (niet Groenebriel).

Het is mogelijk om een parkeerkaart aan te kopen voor 10 beurten. Je kunt een formulier aanvragen aan de balie van het dagziekenhuis en met dit formulier aan het onthaal van het ziekenhuis een parkeerkaart aanvragen. Er is ook een kiss&ride aan de ingang van het ziekenhuis waar je maximum 15 minuten met de wagen kunt wachten.

De mutualiteiten voorzien een tussenkomst in de vervoersonkosten. Je kunt bij de sociale dienst terecht voor de nodige attesten.

Meer info en tarieven

Inloophuizen

Ook buiten het ziekenhuis is er - tijdens en na de oncologische behandelingen - de mogelijkheid tot ondersteuning en begeleiding. Inloophuizen vormen een aanvulling op de psychosociale zorg in het ziekenhuis. Daarbij focussen ze op de emotionele impact van de ziekte en de veranderingen die men doormaakt op fysiek, mentaal en psychosociaal vlak.

Opgeleide begeleiders en vrijwilligers vertrekken vanuit de mogelijkheden, verwachtingen en het tempo van de bezoeker en diens naaste omgeving. Ze zijn een metgezel en zetten je op weg in het vinden van een nieuw evenwicht.

De regio Gent telt drie inloophuizen. In een gastvrije en warme omgeving worden aangepaste activiteiten aangeboden zoals zorgmassages, yoga, wandelingen, creatieve workshops en nog veel meer. Maar je kunt er ook gewoon binnenspringen voor de gezelligheid, alleen of met een naaste. Er is altijd tijd en ruimte voor een koffie en een babbel.

Wil je meer info?

Nieuws

Meer nieuws
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-mei-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by