Materniteit

09 224 51 03
straat 3
Klik hier voor de bezoekuren
Materniteit
Hilde Fevery materniteit

Hilde Fevery

Dienstverantwoordelijke hilde.fevery@azstlucas.be
09 224 51 03 Straat 3

Onze moeder-kindafdeling bestaat uit 3 afdelingen:

Kraamafdeling

De kraamafdeling vind je in straat 3. Hier liggen pasbevallen moeders en zwangere vrouwen die rust nodig hebben. Er werken verpleegkundigen, vroedvrouwen en zorgkundigen.

Verloskwartier

In straat 17 vind je het verloskwartier. Daar kom je bij opname eerst terecht. Er werken alleen vroedvrouwen.

Verloskwartier

Neonatologie

Op neonatologie (straat 5) liggen pasgeborenen die niet onmiddellijk bij de mama op de kamer kunnen. Hier werken kinderverpleegkundigen en vroedvrouwen.

Neonatologie

Kraamafdeling

 • Je kunt kiezen voor een een- of tweepersoonskamer.
 • Elke kamer is voorzien van douche, koelkast, telefoon, radio en tv.
 • De pasbevallen moeder en haar baby blijven drie nachten op de kraamafdeling, bij een keizersnede voorzien we vier nachten.
 • Als je poliklinisch wil bevallen, maak je best vooraf afspraken met een organisatie die kraamzorg levert.
 • Het ziekenhuis bezorgt een beperkt aantal gegevens over jou en je kind aan Kind en Gezin (je naam, adres en telefoonnummer en de naam, het geslacht en de geboortedatum van je kind), zodat een verpleegkundige van Kind en Gezin je kan contacteren om hun dienstverlening aan te bieden.

We begeleiden je systematisch om de dagelijkse zorg voor jezelf en je baby zelfstandig te leren opnemen en houden daarbij rekening met je algemene toestand en individuele situatie.

Verloskunde

AZ Sint-Lucas is een babyvriendelijk ziekenhuis

Lees hier wat dat inhoudt

Een dag op de kraamafdeling

 • 7u30: ontbijt
 • 8u - 11u30: persoonlijke verzorging en verzorging van de baby
 • 11u30: middagmaal
 • 15u - 17u: namiddagverzorging
 • 17u30: avondmaal
 • Een kinesitherapeut komt langs bij patiënten die dat hebben aangevraagd tijdens het opnamegesprek op de verlosafdeling.
 • Een verpleegkundige van Kind en Gezin komt mogelijk eenmalig langs om de dienstverlening van Kind en Gezin kort voor te stellen.

Partner

Je partner kan overnachten op de kraamafdeling als je gekozen hebt voor een eenpersoonskamer. Zo helpen we de betrokkenheid van je partner bij de moeder-kindzorg en stimuleren we de ouder-kindbinding. Dit is een bewuste keuze die je bij opname op de verlosafdeling maakt.

24 uur observatie van de pasgeborene

Elke pasgeborene wordt - bij overnachting - binnen de 24 uur na de geboorte onderzocht door een kinderarts verbonden aan het ziekenhuis.

Lees er hier meer over

Wanneer naar huis?

 • Het ontslag gebeurt in samenspraak met de gynaecoloog en kinderarts.
 • De normale verblijfsduur bedraagt 4 dagen en 3 nachten.
 • Om organisatorische redenen vragen we om in de loop van de voormiddag het ziekenhuis te verlaten.
 • Breng één dag voor je vertrek de hoofdvroedvrouw op de hoogte.
 • Je krijgt een kopie met de gegevens van je kindje (gewicht, lengte ...) mee naar huis. Dat is een mooie herinnering aan je bevalling, maar het kan ook nuttig zijn als je een beroep doet op postnatale nazorg thuis.

Kosten

De prijs van je bevalling en verblijf hangt af van een aantal factoren:

 • De duur van je verblijf.
 • Specifieke noden tijdens je verblijf (bijvoorbeeld als je een bloedtransfusie nodig hebt, specifieke medicatie krijgt, bepaalde onderzoeken moet ondergaan …)
 • Je verzekeringsstatuut. De prijs van je bevalling en verblijf wordt deels terugbetaald door het ziekenfonds, als je in orde bent met de betalingen van je ziekenfondsbijdragen. Heb je een OMNIO statuut dan krijg je een grotere terugbetaling. Meer informatie over het OMNIO statuut kun je opvragen via je ziekenfonds of via onze sociale dienst. Als je nog een afzonderlijke hospitalisatieverzekering hebt, kan dat de prijs ook drukken. Je contacteert best je verzekeraar voor de bevalling als je een beeld wilt krijgen van je persoonlijk aandeel in de kosten. Sommige verzekeringen betalen alles terug, bij andere zal je nog een deel zelf moeten betalen.
 • De prijs van een eenpersoonskamer ligt hoger dan bij een tweepersoonskamer. Als je ervoor kiest om op een eenpersoonskamer te verblijven, betaal je ook ereloonsupplementen. Voor een epidurale verdoving moet je op een eenpersoonskamer rekenen op een toeslag van ongeveer 200 euro. Voor een keizersnede in het weekend of ’s nachts betaal je een nachttoeslag van ongeveer 400 euro. Bij tweepersoonskamers komen er geen extra toeslagen bij.

De factuur voor je verblijf ontvang je enkele maanden na je ontslag uit het ziekenhuis. Je hoeft op het moment van je verblijf niets te betalen.

Bereken hier hoeveel je opname kost

Waar moet je je kindje aangeven?

Uiterlijk 15 dagen na de geboorte moet je de geboorte van je kindje laten registreren bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats.

Dienst Burgerzaken
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
T
09 266 77 55

De geboorteaangifte op de Dienst Burgerzaken kan enkel op afspraak via de website van Stad Gent of via Gentinfo: T 09 210 10 10.

Informatieavonden voor aanstaande ouders

Tijdens je zwangerschap kun je onze infosessies volgen over borstvoeding of arbeid en bevalling.

Alberto Garutti: Ai nati oggi

Het kunstwerk van Alberto Garutti, ai nati oggi (wat zoveel betekent als: 'aan wie vandaag geboren is'), werd officieel onthuld op vrijdag 27 mei 2011 in de vier Gentse materniteiten.

Ook op de materniteit van AZ Sint-Lucas is een knop geïnstalleerd die in verbinding staat met de straatverlichting op het Sint-Veerleplein, vlakbij het Gravensteen in Gent. Na een geboorte drukt een ouder, familielid of een medewerker van het ziekenhuis de knop in. Via een speciale sturing wordt de druk op de knop doorgestuurd naar de lichten op het stadsplein. Telkens wanneer een kind geboren wordt, knippert het licht op het plein langzaam aan en uit.

Het kunstwerk is een realisatie van het Departement Cultuur in samenwerking met het S.M.A.K. en de werkgroep Kunst in de Publieke Ruimte.

Nieuws

Meer nieuws

Nieuw verloskwartier vanaf 18/1

Lees meer
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-januari-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by