Tumoren van het spijsverteringsstelsel

Op deze pagina

Ons team digestieve oncologie behandelt tumoren aan het spijsverteringsstelsel zoals de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, lever, pancreas ...

Na kanker van de borstklier, de prostaat en de longen zijn tumoren van het spijsverteringsstelsel bij de meest frequente oncologische aandoeningen. Zo treft darmkanker jaarlijks in België ongeveer 8.000 mensen. De behandeling kan uit meerdere onderdelen bestaan: heelkunde, chemotherapie en radiotherapie. We richten onze behandeling op de specifieke kenmerken van de kwaadaardige cellen en dus op maat van de patiënt. We noemen dit gepersonaliseerde geneeskunde.

Het team voor digestieve oncologie (DIO) van AZ Sint-Lucas brengt specialisten samen met ervaring in de diagnose en behandeling van tumoren van het spijsverteringsstelsel. Dat zijn artsen en paramedici die zich door opleiding, bijscholing en ervaring intensief in deze aandoeningen verdiepen. Wekelijks is er overleg plaats over DIO-patiënten in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Daar stellen we voor elke patiënt een geïndividualiseerd traject op om op efficiënte manier tot een correcte diagnose en therapeutisch plan te komen. Achter de schermen werken artsen van medische beeldvorming, pathologie en nucleaire geneeskunde hard om met de meest moderne technieken tot een verfijnde diagnose en een up-to-date behandeling te komen.

Soorten tumoren van het spijsverteringsstelsel

Algemene onderzoeken om digestieve tumoren op te sporen

Team

Oncologisch begeleidingsteam

Een oncologische aandoening brengt vaak ingrijpende veranderingen met zich mee. Vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt, kun je een beroep doen op ons oncologisch begeleidingsteam. Jij en/of je familie kunnen bij de begeleidingsverpleegkundige en de oncopsycholoog terecht met vragen en met je verhaal. Zij vormen verder een vast aanspreekpunt doorheen uw traject.

Saskia Caeldries

Saskia Caeldries

Begeleidingsverpleegkundige oncologie en genetisch consulent saskia.caeldries@azstlucas.be
09 224 53 21

Fran Wyffels

Psycholoog oncologisch begeleidingsteam fran.wyffels@azstlucas.be
09 224 57 91 86

Diëtist

Je kunt tijdens je behandeling een beroep doen op een voedingsdeskundige. Zij zal je geen dieet opleggen, maar advies voorstellen op maat, aangepast aan je aandoening en behandeling.

Naar de pagina van de diëtisten

Sociale dienst

Een oncologische aandoening brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Vaak hebben deze veranderingen ook een weerslag op je dagelijks leven en is het nodig een aantal regelingen te treffen. De sociale dienst kan je hierbij verder helpen.
Je zal regelmatig naar het ziekenhuis moeten komen voor een consultatie, onderzoek of behandeling. Het regelen van vervoer is hierbij niet altijd evident. Wanneer je hierbij problemen ondervindt, kan de sociale dienst samen met jou op zoek gaan naar het voordeligste transport. Wie naar het ziekenhuis komt voor een oncologische behandeling heeft bovendien recht op een tussenkomst van de mutualiteit.

Onze sociaal werker maakt je ook wegwijs in het kluwen van sociale voorzieningen. Wij bekijken bijvoorbeeld op welke tegemoetkomingen of premies je mogelijk recht hebt. We kunnen je helpen met administratieve en financiële zaken. Ook met vragen rond loopbaanonderbreking kun je bij ons terecht.

Maak je je zorgen over de impact die de ziekte of behandeling op je thuissituatie kan hebben? Met oog voor je persoonlijke situatie, bekijken we samen of thuishulp (ondersteuning in het huishouden), tijdelijke opvang, revalidatie of andere praktische hulp een hulp kunnen betekenen. We zoeken naar een oplossing en antwoord op je vragen, maar zijn er ook als je nood hebt aan een luisterend oor om je door deze periode te gidsen.

Naar de sociale dienst

Diagnose

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team van specialisten op het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC) de resultaten en zoeken zij voor jou de beste behandeling.

MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult)

De resultaten van de onderzoeken en het weefselonderzoek worden besproken tijdens een multidisciplinair overleg in aanwezigheid van de maagdarmspecialist, oncologisch chirurg, radiotherapeut, radioloog, medisch oncoloog en anatomopatholoog en nuclearist. Alle onderzoeksresultaten worden door deze artsen elk vanuit hun eigen domein bekeken, om dan samen tot een behandelplan te komen. Ook je huisarts en het oncologisch begeleidingsteam (oncologisch verpleegkundige, psycholoog, diëtist) worden uitgenodigd om aan het overleg deel te nemen. Zo komen we tot een optimale behandeling op maat en stellen we een specifiek zorgpad op.

Innovatieve behandelingen

SIRT bij uitzaaiing in de lever

Uitzaaiingen in de lever die we niet kunnen verwijderen met een operatie, kunnen we mogelijk behandelen met een lokale leverbehandeling. De uitzaaiingen worden dan vernietigd door warmtegolven uit elektrische energie (radiofrequente ablatie) of door uitwendige of inwendige bestraling (SIRT). Bij SIRT worden miljoenen minuscule radioactieve bolletjes met hoge stralingsdosis heel selectief ter hoogte van de kankercellen in de lever afgeleverd. Op die manier worden de kankercellen van zeer dichtbij bestraald om de groei van de tumor af te remmen en zoveel mogelijk gezond leverweefsel te sparen. De toediening van deze bolletjes of microsferen gebeurt door katheterisatie via de liesslagader in samenwerking met de arts van nucleaire geneeskunde en de interventioneel radioloog.

Buikspoeling met chemotherapie

HIPEC (hypertherme intraperitoneale chemotherapie) is een behandeling die bestaat uit een warme buikspoeling met chemotherapie. Om ook de microscopische tumorcellen te vernietigen, wordt de buikholte tijdens de operatie gevuld met verwarmde vloeistof waarin zich een hoge dosis chemotherapie bevindt. Hiervoor worden verschillende soorten chemotherapie gebruikt, afhankelijk van de aard van de tumor. Deze chemotherapie wordt verwarmd tot 41-42° C omdat bekend is dat warmte de werkzaamheid en penetratie van de chemotherapie verhoogt. De vloeistof wordt verwarmd door een speciaal apparaat dat zowel de vloeistof rondpompt als verwarmt. Het spoelen van de buik duurt in totaal 90 minuten. De behandeling geeft weinig extra bijwerkingen.

HIPEC combineren we in principe met zogenaamde cytoreductieve heelkunde, waarbij de chirurg vóór de buikspoeling een maximale hoeveelheid van kankercellen van het buikvlies weghaalt. We passen de techniek toe bij de behandeling van buikvliesaantasting door eierstokkanker en uitgezaaide dikke darmkanker.

Medical need/studies

De artsen bekijken of je naast de standaardbehandeling, kan geholpen worden met nieuwe of experimentele geneesmiddelen. Een team van verpleegkundigen staat garant voor de verstrekking van de nieuwste medicatie in “medical need”programma’s en voor de begeleiding van patiënten in klinische studies.

Mindfulness

Mindfulness voor oncologische patiënten

Als je intensieve therapie beëindigd is, kun je bij ons het mindfulnessprogramma volgen. Je leert er anders omgaan met stress, ziekte, pijn of vermoeidheid.

Lotgenotengroepen

Praten en moeilijke momenten delen met lotgenoten, kan net dat beetje soelaas brengen dat leven met kanker toch draaglijk maakt. Je kunt terecht bij:

  • Talk Blue: patiëntenvereniging voor m/v met darmkanker
  • Stoma Ilco: lotgenotengroep van en voor stomadragers
  • NET&MEN kanker: vereniging voor patiënten met neuro-endocriene tumoren (NET) en multipele endocriene neoplasie (MEN)
  • Contactgroep GIST: vereniging voor patiënten met een Gastro-Intestinale Stromale Tumor (GIST)
  • Flaya: Lotgenotengroep van jongeren met kanker in Vlaanderen
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-juni-2024.

Maag-, darm- en leverziekten

Algemene heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by