Hersentumoren

Op deze pagina

Als je bent doorverwezen naar AZ Sint-Lucas met het vermoeden dat je een hersentumor hebt, onderga je een aantal onderzoeken om de diagnose te kunnen stellen. Lees hier alles over het diagnose- en behandeltraject en het team dat voor jou klaarstaat.

Soorten hersentumoren

Hersentumoren ontstaan in:

  • het hersenweefsel zelf (meestal gliomen)
  • de hersenvliezen (meningeomen)
  • een kanker elders in het lichaam die uitzaait naar de hersenen
  • de hypofyse

Ontstaan van hersentumoren

Omgevingsfactoren zoals voeding, roken, alcohol, enz. spelen geen rol bij het ontstaan van gliomen. Er zijn wel een aantal risicofactoren zoals röntgenstraling en bepaalde chemische stoffen in de industrie. Er is geen bewezen verband met het gebruik van de mobiele telefoon.

Een hersentumor kan op elke leeftijd optreden, maar de kans neemt toe met ouder worden.

Bij een klein deel van de hersentumoren spelen genetische factoren een rol.

Symtomen

Een hersentumor neemt plaats in de schedel in. Door dit bijkomend volume in de afgesloten ruimte van de schedel, treedt er een drukstijging op. Door deze drukstijging kunnen er klachten ontstaan van hoofdpijn, misselijkheid, braken of daling van het bewustzijn.

Afhankelijk van de ligging van het gezwel kunnen er ook klachten zijn zoals spraakstoornissen, geheugenstoornissen, karakterveranderingen, krachts- en gevoelsvermindering, verminderd gehoor of zicht en evenwichtsstoornissen.

Epilepsie of vallende ziekte kan ook een gevolg zijn van een hersentumor.

Onderzoeken om een hersentumor vast te stellen

Bij een vermoeden van een hersentumor maken we een scan van het hoofd op de afdeling medische beeldvorming. Dit kan een CT-scan of een MRI-scan zijn.

Team

Oncologisch begeleidingsteam

Een oncologische aandoening brengt vaak ingrijpende veranderingen met zich mee. Vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt, kun je een beroep doen op ons oncologisch begeleidingsteam. Jij en/of je familie kunnen bij de begeleidingsverpleegkundige en de oncopsycholoog terecht met vragen en met je verhaal. Zij vormen verder een vast aanspreekpunt doorheen uw traject.

Naar het oncologisch begeleidingsteam

Diëtist

Je kunt tijdens je behandeling een beroep doen op een voedingsdeskundige. Zij zal je geen dieet opleggen, maar advies voorstellen op maat, aangepast aan je aandoening en behandeling.

Naar de pagina van de diëtisten

Sociale dienst

Een oncologische aandoening brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Vaak hebben deze veranderingen ook een weerslag op je dagelijks leven en is het nodig een aantal regelingen te treffen. De sociale dienst kan je hierbij verder helpen.
Je zal regelmatig naar het ziekenhuis moeten komen voor een consultatie, onderzoek of behandeling. Het regelen van vervoer is hierbij niet altijd evident. Wanneer je hierbij problemen ondervindt, kan de sociale dienst samen met jou op zoek gaan naar het voordeligste transport. Wie naar het ziekenhuis komt voor een oncologische behandeling heeft bovendien recht op een tussenkomst van de mutualiteit.

Onze sociaal werker maakt je ook wegwijs in het kluwen van sociale voorzieningen. Wij bekijken bijvoorbeeld op welke tegemoetkomingen of premies je mogelijk recht hebt. We kunnen je helpen met administratieve en financiële zaken. Ook met vragen rond loopbaanonderbreking kun je bij ons terecht.

Maak je je zorgen over de impact die de ziekte of behandeling op je thuissituatie kan hebben? Met oog voor je persoonlijke situatie, bekijken we samen of thuishulp (ondersteuning in het huishouden), tijdelijke opvang, revalidatie of andere praktische hulp een hulp kunnen betekenen. We zoeken naar een oplossing en antwoord op je vragen, maar zijn er ook als je nood hebt aan een luisterend oor om je door deze periode te gidsen.

Naar de sociale dienst

Diagnose

De definitieve diagnose van een hersentumor kunnen we pas stellen als er een stukje tumorweefsel onder de microscoop is onderzocht. Dit stukje weefsel kunnen we alleen maar met een hersenoperatie verkrijgen.

MOC (multidisciplinair Oncologisch Consult)

De resultaten van de onderzoeken en het weefselonderzoek worden besproken tijdens een multidisciplinair overleg in aanwezigheid van de neurochirurgen, radiotherapeuten, radiologen, medisch oncologen en anatomopathologen. Alle onderzoeksresultaten worden door deze artsen elk vanuit hun eigen domein bekeken, om dan samen tot een behandelplan te komen. Ook je huisarts en het oncologisch begeleidingsteam (oncologisch verpleegkundige, psycholoog, diëtist) worden uitgenodigd om aan het overleg deel te nemen. Zo komen we tot een optimale behandeling op maat en stellen we een specifiek zorgpad op.

Mindfulness

Mindfulness voor oncologische patiënten

Als je intensieve therapie beëindigd is, kun je bij ons het mindfulnessprogramma volgen. Je leert er anders omgaan met stress, ziekte, pijn of vermoeidheid.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-juni-2024.

Neurochirurgie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by