Borstkanker

Afdeling: Oncologie

Op deze pagina

In onze erkende borstkliniek kan je terecht voor de behandeling van borstkanker. Ons oncologisch team maakt voor jou een persoonlijk behandelplan en begeleidt je intens tijdens de hele behandeling.

Wat is borstkanker?

Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Eén op negen vrouwen krijgt er ooit mee te maken. In zeldzame gevallen kunnen mannen ook borstkanker krijgen. Borstkanker bij de man wordt op dezelfde manier behandeld als bij de vrouw. Betere diagnose- en behandeltechnieken zorgen ervoor dat de genezingskansen flink toenemen.

Kankercellen zijn cellen die zich ongeremd delen. Er komen meer cellen bij dan dat er verdwijnen, waardoor er een gezwel of tumor ontstaat. Deze cellen kunnen het normale weefsel binnendringen en vernietigen. Soms komen kwaadaardige cellen via de lymfeklieren in de bloedbaan terecht en komen ze terecht op andere plaatsen in het lichaam. Dan spreekt men van uitzaaiingen of metastasen.

De borst bestaat voornamelijk uit:

Borstkliniek_Anatomie borst

Soorten borstkanker

DCIS = Ductaal carcinoma in situ

Dit is een voorstadium van borstkanker. DCIS is op zich nog niet kwaadaardig, maar kan in de helft van de gevallen kwaadaardig worden over een periode van 10 jaar. Om dit te vermijden wordt aangeraden het te behandelen en het letsel via een operatie te verwijderen. DCIS geeft geen klachten, kan niet uitzaaien en is niet levensbedreigend. DCIS kan alleen opgespoord worden via een mammografie, waarbij kleine verkalkingen (microcalcificaties) gezien worden.

Lobulair carcinoom

Dit betekent dat de kanker ontstaan is in de melkklieren.

Ductaal carcinoom

Dit betekent dat de kanker ontstaan is in de melkgangen. Dit is de meest voorkomende vorm.

Borstkanker en erfelijkheid

Bij 5 à 10 % van de vrouwen met borstkanker gaat het om een erfelijke vorm. Borstkanker heeft een erfelijke oorzaak als er sprake is van een mutatie in het erfelijk materiaal. Meestal gaat het over een mutatie in het BRCA1- of het BRCA2-gen. Als je drager bent van die mutatie, heb je een veel hoger risico op borstkanker: zo’n 60 à 80%. Er is dan ook een verhoogd risico op eierstokkanker. Dragerschap houdt ook in dat de mutatie kan doorgegeven worden aan de kinderen: zij komen hierdoor ook in aanmerking voor genetisch onderzoek.

Er zijn een aantal factoren waarbij een erfelijkheidsonderzoek aan te raden is. Als je in aanmerking komt voor deze test, zal je behandelende arts je doorverwijzen naar de arts medische genetica.

Symptomen

Alarmsignalen:

  • een knobbeltje of ongewone zwelling in de borst of onder de oksel
  • ongewone pijn aan de borst(en)
  • veranderingen aan de tepel, zoals schilfering, intrekking of vochtverlies uit de tepel
  • veranderingen aan de vorm van je borst, zoals intrekking van de huid of tepel
  • kleurverandering van de huid

Is het borstkanker?

Je moet je niet meteen zorgen maken: deze signalen wijzen niet automatisch op borstkanker. Enkel een arts kan aan de hand van de juiste onderzoeken vaststellen of het over een onschuldige aandoening, zoals een vetknobbeltje of cyste, of over borstkanker gaat.

Onderzoeken om borstkanker vast te stellen

Stagingonderzoeken om de grootte van de tumor en eventuele uitzaaiingen in kaart te brengen

Diagnose

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team van specialisten de resultaten en zoeken zij voor jou de beste behandeling.

MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult)

De behandeling van kanker vraagt expertise van artsen met verschillende vakgebieden, zoals chirurgen, medisch oncologen, radiologen, gynaecologen, radiologen, anatoompathologen, radiotherapeuten, nuclearisten… Alle onderzoeksresultaten worden door deze artsen elk vanuit hun eigen domein bekeken, om dan samen tot een behandelplan te komen. Uw huisarts wordt ook uitgenodigd om aan het overleg deel te nemen. Ook de begeleidingsverpleegkundigen, psychologen, diëtisten zijn aanwezig.

Borstverpleegkundige

Bij of kort na de diagnose zal de borstverpleegkundige je begeleiden bij alle stappen in het behandeltraject. In een rustige gespreksruimte kun je met haar alles nog eens kan overlopen, extra vragen kan stellen en je gevoelens de vrije loop kan laten.

De borstverpleegkundige is er ook op het moment van de operatie en blijft bij je tot je in slaap bent. Na de operatie bezoekt ze je elke dag op de kamer. Ze geeft je de nodige info over de behandelingen die volgen (bv. chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie) en indien nodig ook over borstprothesen en pruiken. Over al deze zaken zijn heel wat folders die je kan meenemen naar huis.

Je kunt bij de borstverpleegkundige altijd terecht voor een luisterend oor, een babbel en informatie over je ziekte en de behandeling. Ze is het aanspreekpunt voor al je vragen, kortom de rode draad doorheen je ziekteproces.

Team borstkliniek

Rita De Coninck

Rita De Coninck

Borstverpleegkundige borstkliniek.gent@azstlucas.be
09 224 52 77
Koen Deprez

Koen Deprez

Psycholoog oncologisch begeleidingsteam koen.deprez@azstlucas.be
09 224 57 92
De Witte Charlotte

Charlotte De Witte

Psycholoog oncologisch begeleidingsteam charlotte.dewitte@azstlucas.be
09 224 57 89
Ann Van Damme

Ann Van Damme

Borstverpleegkundige borstkliniek.gent@azstlucas.be
09 224 52 77

Behandeling

De behandeling van borstkanker is voor iedereen anders. Onze artsen stellen een behandeling op maat voor, waarbij rekening gehouden wordt met het type kanker, het stadium van de kanker en je algemene gezondheidstoestand. Meestal bestaat de behandeling uit verschillende stappen, die afzonderlijk of in combinatie wordt toegepast.

Behandeling

Nazorg

Bij de diagnose van borstkanker komt alles in een stroomversnelling: talloze onderzoeken, misschien wel een operatie en een lange en vaak uiterst intensieve behandeling. Na deze soms zware periode kijk je ernaar uit om het leven van ervoor te hernemen. Dit verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Emotioneel moet je nog heel wat verwerken, maar ook fysiek zijn de gevolgen nog duidelijk voelbaar. Ook rijzen er vragen over de toekomst: Komt mijn energie terug, kan ik het werk hervatten, kan ik terug mijn rol binnen het gezin opnemen?

Met B-care, ons revalidatieprogramma voor borstkankerpatiënten, geven we aandacht aan deze, vaak op de achtergrond geplaatste, periode van herstel en verwerking. Anderzijds heeft het tot doel je te motiveren naar een gezonde en actieve levensstijl en een aanzet te geven voor een nieuwe start. Bewegen, informeren en lotgenotencontact staan centraal in het B-care programma.

Nieuws

Meer nieuws

Borstkliniek AZ Sint-Lucas een van grootste borstklinieken met erkenning sinds 2005

Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.

Lees meer
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-maart-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by