Pelviene gynaecologische tumoren

Op deze pagina

De pelviene gynaecologische kankers zijn tumoren die voorkomen ter hoogte van de baarmoederhals, de baarmoeder, de eierstokken/eileiders, de vagina en de schaamlippen.

Wat zijn pelviene gynaecologisch kankers?

De pelviene gynaecologische oncologische kankers is een verzamelnaam voor de tumoren die voorkomen ter hoogte van:

  • De baarmoederhals
  • De baarmoeder
  • De eierstokken/eileiders
  • De vagina
  • De schaamlippen

Kankercellen zijn cellen die zich ongeremd delen. Er komen meer cellen bij dan dat er verdwijnen, waardoor er een gezwel of tumor ontstaat. Die cellen kunnen het normale weefsel binnendringen en vernietigen. Soms komen kwaadaardige cellen via de lymfevaten of via de bloedbanen op andere plaatsen terecht. Dat noemen we kliermetastasen (uitzaaiingen) of orgaanmetastasen. Soms kunnen kwaadaardige cellen ook in de buikholte terechtkomen en zich zo in de buikholte verspreiden.

Team

Oncologisch begeleidingsteam

Een oncologische aandoening brengt vaak ingrijpende veranderingen met zich mee. Vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt, kun je een beroep doen op ons oncologisch begeleidingsteam. Jij en/of je familie kunnen bij de begeleidingsverpleegkundige en de oncopsycholoog terecht met vragen en met je verhaal. Zij vormen verder een vast aanspreekpunt doorheen uw traject.

Naar het oncologisch begeleidingsteam

Diëtist

Je kunt tijdens je behandeling een beroep doen op een voedingsdeskundige. Zij zal je geen dieet opleggen, maar advies voorstellen op maat, aangepast aan je aandoening en behandeling.

Naar de pagina van de diëtisten

Sociale dienst

Een oncologische aandoening brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Vaak hebben deze veranderingen ook een weerslag op je dagelijks leven en is het nodig een aantal regelingen te treffen. De sociale dienst kan je hierbij verder helpen.
Je zal regelmatig naar het ziekenhuis moeten komen voor een consultatie, onderzoek of behandeling. Het regelen van vervoer is hierbij niet altijd evident. Wanneer je hierbij problemen ondervindt, kan de sociale dienst samen met jou op zoek gaan naar het voordeligste transport. Wie naar het ziekenhuis komt voor een oncologische behandeling heeft bovendien recht op een tussenkomst van de mutualiteit.

Onze sociaal werker maakt je ook wegwijs in het kluwen van sociale voorzieningen. Wij bekijken bijvoorbeeld op welke tegemoetkomingen of premies je mogelijk recht hebt. We kunnen je helpen met administratieve en financiële zaken. Ook met vragen rond loopbaanonderbreking kun je bij ons terecht.

Maak je je zorgen over de impact die de ziekte of behandeling op je thuissituatie kan hebben? Met oog voor je persoonlijke situatie, bekijken we samen of thuishulp (ondersteuning in het huishouden), tijdelijke opvang, revalidatie of andere praktische hulp een hulp kunnen betekenen. We zoeken naar een oplossing en antwoord op je vragen, maar zijn er ook als je nood hebt aan een luisterend oor om je door deze periode te gidsen.

Naar de sociale dienst

Diagnose

Na de operatie worden de tumor en het omliggend weefsel door de anatoompatholoog grondig onderzocht. De onderzoeksresultaten worden enkele dagen na de operatie besproken op het MOC.

MOC (multidisciplinair Oncologisch Consult)

De resultaten van de onderzoeken en het weefselonderzoek worden besproken tijdens een multidisciplinair overleg in aanwezigheid van de gynaecoloog, radiotherapeut, radioloog, medisch oncoloog, radioloog, anatomopatholoog en nuclearist. Alle onderzoeksresultaten worden door deze artsen elk vanuit hun eigen domein bekeken, om dan samen tot een behandelplan te komen. Ook je huisarts en het oncologisch begeleidingsteam (oncologisch verpleegkundige, psycholoog, diëtist) worden uitgenodigd om aan het overleg deel te nemen. Zo komen we tot een optimale behandeling op maat en stellen we een specifiek zorgpad op.

Mindfulness

Mindfulness voor oncologische patiënten

Als je intensieve therapie beëindigd is, kun je bij ons het mindfulnessprogramma volgen. Je leert er anders omgaan met stress, ziekte, pijn of vermoeidheid.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21-april-2021.

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by