09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

De dag voor de operatie

  • Uw huisarts zorgt voor een bloedonderzoek en hartonderzoek. Indien dit niet het geval is zal men in het ziekenhuis deze onderzoeken uitvoeren. Uw arts beslist of er nog een radiografie van de longen wordt uitgevoerd.
  • De verpleegkundige geeft uitleg aan de patiënt uitleg over de urostoma d.m.v een patiëntenbrochure.
  • De plaatsbepaling van de urostoma gebeurt door de verpleegkundige: een urostomazakje wordt voor de helft gevuld met water en bij u aangebracht. Zo kan u in werkelijkheid aanvoelen hoe het is om een urostomazakje te dragen. De arts zal bevestigen of de plaats van de urostoma correct is. U neemt het best verschillende houdingen aan. Tijdens deze houdingen wordt de beste plaats gekozen, zodat de stoma niet in een huidplooi valt. Dit punt wordt aangeduid met een niet afwasbare stift. U zal gedurende een paar uur met het zakje rondlopen. ’s Avonds wordt het urostomazakje verwijderd en wordt er gecontroleerd of het punt goed is aangeduid.
  • Rond 14 uur krijgt u een maatje Primperan siroop toegediend. Daarna begint u met een darmvoorbereiding, zodat het volledige darmtraject leeg is. Dit gebeurt aan de hand van 4 zakjes poeder die elk worden opgelost in 1 liter water, met naar wens wat smaakstof. Na het derde zakje kijkt men of de ontlasting al helder en zonder resten is. Soms kan u al stoppen na de derde fles. De flessen moeten opgedronken zijn tegen 20 uur. Nadien mag u tot middernacht water en thee drinken.
  • Na het drinken van de vloeistof wordt nog een bloedafname voorzien.
  • U krijgt een inspuiting in de arm ter preventie van trombose. Deze inspuiting wordt ook na de operatie herhaald.
  • In de vooravond komt de anesthesist langs. Hij/zij zal u enkele vragen stellen en die het uur van de ingreep meedelen. U krijgt een slaapmiddel dat u gerust kan innemen om een goede nachtrust te verzekeren.
  • Na middernacht mag u niets meer drinken, omdat u volledig nuchter moet zijn voor de operatie.
  • Indien u bloedverdunners neemt zoals vb. Asaflow, aspirine, Marevan of andere dient u deze minstens zeven dagen voor de operatie te stoppen. Informeer altijd eerst bij u huisarts of behandelende arts.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek